B700

ATELIER 21

B700

Prezentul proiect se referă la amenajarea unui spațiu de restaurant și a unei terase de vară cu titlul Berăria 700, amenajare ce privește un imobil cu statut de monument istoric clasa A, situat într-o zonă centrală a Timișoarei. Este vorba de un fragment ce reprezintă porțiunea existentă în anul 1733 din flancul Bastionului nr. VII, numit și Bastionul Eugen, unul dintre cele nouă bastioane ale cetății construite între 1732-1761. Din cazematele care există și în prezent, se executa “foc de flancare în lungul feței” bastionului alaturat, Bastionul nr. VI Florimund, numit și Bastionul Mercy, astăzi demolat. Clădirea a avut mai multe destinații de-a lungul timpului, mai recent se pot enumera: brutărie, depozit, club, etc. și a fost lăsată în paragină pentru ultimii 10 ani. La solicitarea beneficiarului, s-a dorit reactivarea imobilului și a grădinii de vară aferente precum și crearea unei identități, a unui cadru fizic, a unei imagini complete pentru noul restaurant - Berăria 700. Proiectul își propune o intervenție reversibilă, fără afectarea clădirii originale, un spațiu funcțional care să prezinte flexibilitate în timp. Spațiul amenajat devine astfel un spațiu coerent, cu intervenții minimale, în care punctele de reper principale rămân clădirea bastionului, mâncarea și berea. Ca prim pas al proiectului, clădirea a fost debarasată de elementele parazitare neautentice din interior și exterior. S-au propus materiale simple și bazice, dar atent folosite și puse în operă. Astfel s-a lucrat cu: lemn, beton și metal, materiale care fac o distincție ușoară între nou și vechi. Lemnul s-a folosit ca material de contact, betonul, prin luciu, devine nobil și, prin textură, prietenos, iar metalul este folosit ca o linie de suport. Ideea proiectului a fost de a crea o platformă flexibilă, trasee clare și accesibile pentru toate instalațiile și o distribuție a funcțiunilor care să permită diferite reconfigurări ulterioare în utilizarea spațiului. Detaliile au fost atent create și executate, în strânsă legatură cu echipele executante implicate în proiect. De asemenea, echipa de proiectare a generat toate detaliile amenajării, precum și elementele ce fac din obiectivul amenajat un produs complet: elemente de signalistică, meniuri și identitate vizuală.

CLIENT

TREI DION PIZZA SRL

SUPRAFAȚA

S amenajat sp. int. 703 = m2
S amenajat terasă / grădină = 504 m2

Perioada de implementare

2015 - 2016

Status proiect

Finalizat

Credite foto

Dan Purice